Søren Kirkegaard skriver

Forord ved Elin Kirkegaard:

Søren Kirkegaard & Elin 1977
Søren Kirkegaard og Elin Kirkegaard 1977

Min fætter Hans Kirkegaard har renskrevet et gammelt brev, som vore fædres farbror Søren Kirkegaard (1897-1984) har skrevet til sin brorsøn Morten (søn af Sørens bror Thomas). Søren Kirkegaard omtaler i brevet både sine forældre og sine helsøskende: Martha, Thomas, Andreas, Marie, Karen og Jens. Yderligere oplysninger om dette slægtsskab fremgår af ”Slægtsoversigten for efterkommere af Morten Jensen Kirkegaard (1862-1938)”. Søren Kirkegaard og flere af hans søskende havde meget samvær med vores familie, dvs. både med Andreas og Kirstine og med deres børn med familie. Søren Kirkegaards brev er nedenfor opført kursiveret, og Hans Kirkegaard har løbende suppleret brevet med små uddybende redaktionelle oplysninger.

________________________________________________________________________

Saa godt jeg formaar, vil jeg så skrive lidt om vor Mor og Far (Sørine Thomassen født 22.2.1856 og Morten Jensen Kirkegaard født 19.11.1862 – viet i Vindum kirke 31.3.1885; red.) fra de blev gift. Mor og Far tjente  sammen hos en Gaardejer, Niels Vestergaard i vor sogn. I samme Gaard kom jeg selv til at tjene i 4 Aar, til jeg skulde giftes. Gaardejeren gav Mor og Far en ko 2-3 Aar efter de var bleven gift og fik landbrug. Dette landbrug var en nabo til omtalte Gaardejer – boende i Vindum.

 Martha og din Far (Thomas Kirkegaard; red.) blev jo født i Elsborg, hvor vor Far ernærede sig som Murer, ja endda kampestensmurer, dem er der ikke mange af mere. En gang han stod og stillede en kampestensmur op mod en jordvold, kom en Nabo og saa til, han siger saa til Far, det du der staar og laver holder aldrig. Far siger bare, holder den til Morgendagen staar den til Dommedag. Den staar der endnu da Bror Andreas´ Søn har Gaarden efter hans (sin; red.) Far. – Muren var en saakaldt Møddingsmur.

Om vinteren var der dengang ikke meget for en Murer, saa gik han til Herregaarden Palstrup (ved Vindum Kirke; red.) og tærsket med Plejl for 50 Øre om Dagen. Det var ikke rart dengang at være den lille Mand + Kvinde.

 Vor Bedstemor sad i mange Aar på Aftægt i en lille Ejendom i Elsborg. Hun havde en lille Stue + en lille Køkken. Hun var altid saa tilfreds. Hendes Mand, Mads (Morten Kirkegaards far; red.), som var Murer faldt ned fra en Bygning og slog sig ihjel, han blev kun 50 Aar. Hun var Enke i mange Aar, døde som I kan se hos Farbror Andreas + Faster Karen i Sjørslev, tæt ved Demstrup Mejeri (10 km. s.v. for Vindum, red.), hvor din Far var ved at være uddannet Mejerist. Saa lidt om din Far, og vi søskende af første Ægteskab i Rækkefølge.

 Martha lærte som ung at sy, blev gift med Søren Bødiker (bror til Kirstine Kirkegaard; red.) som var udlært Skomager. Fik en lille Ejendom i Vindum, ingen Børn; men fik saa et Plejebarn, Ester Kristiansen i Tange. Hun var født udenfor Ægteskab af vor Søster Karen.

 Din Far (Thomas; red.) tjente nogle Aar på en Gaard, som laa en 3 Km fra vores Hjem. Som sagt var Eders Far lærelysten og læselysten, og havde allerede faaet en del Bøger. Saa vilde Skæbnen, at Gaarden brændte. Eders Far vilde først have tøj og hans kære Bøger reddet, men Manden bød ham hjælpe dem med deres, saa skulde eders Far nok faa hans erstattet. Saa gik Bøgerne op i Luer, kun et par stykker reddede han, som havde svedne Blade, husker jeg. Omtalte Gaardejer havde senere to Gaarde, som ogsaa brændte. Han fik den omtale at han var god til at varme den store ovn godt op, naar der skulde bages Brød.

Andreas og hans Kone Kirstine Bødiker, en Søster til Marthas Mand, Søren Bødiker, blev gift i 1916. Købte en lille Gaard i Vindum. De havde 9 Børn. En Søn har nu Gaarden (Ejnar Kirkegaard; red.).

 Marie og Frederik Overgaard gift i 1921 fik hans Fødegaard i Faarup, en ret stor Gaard. Havde ingen Børn, fik efter flere Aars forløb en Plejesøn – som lille. 2-3 Aar efter de var døde, var Gaarden og mere til sat over styr.

 Karen blev gift med Peter Ilsø. De fik hans Fødehjem, en lille Ejendom, i samme Sogn. De fik fire Børn.

Karen fik en Pige før Ægteskab, Ester Kristiansen, gift med Frederik Kristiansen. Hende tog Martha og Søren Bødiker som deres egen straks hun var født.

 Jens gift med Katrine Holmgaard fra Elsborg. De fik en Søn. Han døde 14 Dage gammel.

Et tragisk Ægteskab. Katrine var lidt mærkelig lige fra de blev gift. Det var hendes Sind. Hun var og blev syg, og i løbet af et Aar til to Aar blev Sygdommen saa slem, saa hun blev indlagt paa Viborg Hospital. Kun 4 Aar efter deres Giftemaal døde hun, som vi syntes godt var. Et tragisk Liv for vores kære Bror.

 Saa er der jo ham Søren, den lille i første Kuld. Jeg kom først ud at tjene ved Landbruget, da jeg var 18 Aar, grundet paa at der gik 2 Aar inden Far blev gift igen, og saa der kom Børn. Om Sommeren tog Far ud med Murskeen for at tjene til de mange Munde. Jeg kom til at tjene 4 Aar i Nabogaarden til vort Hjem. I samme Gaard tjente vor Mor + Far sammen til de blev gift. Saadan gik det ogsaa mig. Efter 4 Aars Tjeneste hos dem blev vi saa, Magda og mig, gift i 1919. Det første Aar arbejdede jeg ved Vandkraftanlægget her i Tange. I 1920 fik vi saa Martha + Søren Bødikers lille, magre Ejendom. Martha + Søren Bødiker fik saa vores Fødehjem. Far købte saa en Nabogaard, som var meget bedre. Saa i 1934 købte vi saa Fars Gaard. Da var han bleven træt af Landbruget. Den havde vi saa til 1949. Da blev vores Søn gift og fik Gaarden, Busnapgaard, en herlig Hjem.

Magda og mig blev tildelt 3 Børn: Edith, Alfred og Ruth. Edith gift med Kristian Jensen, bor i Faarup og har 3 Børn. Alfred gift med Jenny fra Vestjylland. Har 3 Børn og har Busnapgaarden i Faarup. Ruth er Enke. Har 2 drenge. Bor i Viborg. Hendes mand døde pludselig, 54 Aar. Han var Slagteriarbejder.

Ja, saadan ser det ud. 3 Børn, 8 Børnebårn, 10 Oldebårn. Den ældste Oldebarn var jeg til Konfirmation ved for et Aar siden. Hvem ved om jeg maa opleve at blive Tip Olde.

Alle sammen er de gode ved mig. Som et Indblik i hvem jeg er (?) og mindre har med at gøre, kan I forstaa dette.

 Da jeg fyldte 80 Aar, var der 45 Familiemedlemmer til Middag, samt 90 andre til Aftenkaffe. Sikken Redelighed. Det var ikke de store Festligheder eders Mor + Far satte højt. Magda og mig oplevede den 6.2.1970 (var det ikke 1969? red.) at holde Guldbryllup, lige med de nærmeste. Magda var stærk lammet de sidste tre Aar. Døde et halvt Aar efter. Jeg fik lov at beholde hende hjemme, som jeg var glad for til hun døde. En god Hustru og Mor for hendes Børn.

Som I ser har vi haft 3 Ejendomme, først fra 1920 til 1934. Saa Hjemmet fra 1934 til 1949. Tredje 1949 til 1954. Købte saa Hytten her i Tange for 17.500 Kr. Saa Gæld paa den bare Krop har jeg jo ikke. Som en Mand her i Tange sagde til os: Naa, Søren, nu er du gaaet fra 3 Ejendomme. Kan du ikke klare den her i Tange, saa er du helt færdig.

 Naa, men nu færdig med skriveriet, alt skal og faar en ende. Hilsen til eder alle.  Søren.

Søren Kirkegaards skitse
Søren Kirkegaards skitse til brevet